• Egyéb kategória

A legsikeresebb szezonunk, 1. rész

Nyáron csaknem az összes csapatsport szünetel, a játékosok a megérdemelt pihenőjüket töltik, a légiósok hazautaznak és a válogatott kerettagok mindemellett eleget tesznek kötelezettségeiknek. A kézilabda berkein belül általában – mert ugye vannak kivételek – az EHF Bajnokok Ligája döntője az utolsó és egyben a legnagyobb esemény is. Az idei évben nem csak, hogy az utolsó eseményig is eljutott a Csapatunk, de mindemellett megnyerte a SzuperKupát, a Magyar Kupát, a SEHA Ligát és a Magyar Bajnokságot is. Mindezek tekintetében jogosan állíthatjuk azt, hogy a 2014/2015-ös szezon volt a veszprémi kézilabdázás 38 évének legsikeresebb éve.

Az idei szezontól kezdve a korábbiaknál kicsit mélyrehatóbban kezdtük el figyelni és vizsgálni a csapat és a játékosok teljesítményét. Ennek köszönhetően indult el a weboldalunkon az Adatbank, melyben bajnokságokra és játékosokra lebontva, lehetőség nyílik a szurkolóknak arra, hogy tájékozódjanak kedvenceink eredményeikről.

A Csapatunknak tehát öt fronton kellett helyt állnia, és mindezekből négyben a végső győzelemig is eljutott. Carlos Ortega fiai összesen 51 mérkőzést vívtak meg és ezen félszáz összecsapás adatait gyűjtöttük Nektek össze és az Adatbankunknak köszönhetően. Ezen statisztikai rovatunk adatait tekintjük most át, a csapat össz teljesítményét nézzük meg és persze kitérünk az ellenfeleink ellenünk mutatott teljesítményére is. Írásunkban nem térünk ki külön-külön a bajnokságokra részletesen, azokat majd a következő szezonban, a bajnokságok kezdetet előtt vesszük át.

Az ötvenegy mérkőzést a SEHA Ligának köszönhetően minden eddiginél több utazással tudta le a Csapatunk. A fehéroroszországi Breszt például 900, míg a macedón főváros – ahol kétszer is pályára kellett lépni a két városi csapat miatt – 920 km távolságra van légvonalban a királynék városától. Ezen megnövekedett utazási szükséglet miatt mindenki egy emberként aggódott, hogy ezen rengeteg idő mind-mind az edzések rovására fog menni, de ezt kiválóan tudta a Csapat mögött álló stáb orvosolni és lényegében semmit sem lehetett látni az extra terhelésből a játékosokon. Az elkövetkezőkben nézzük át a Csapat legnagyobb teljesítményét mind pozitív, mind negatív értelemben:

  • A legtöbb gól egy mérkőzésen a Chekhovskie Medvedi ellen szerezte a csapat a Bajnokok Ligája csoportkörének hetedik fordulójában, hazai pályán. A november 29-i mérkőzésen természetesen telt ház volt a Veszprém Arénában és a 17:16-os félidei eredményt követően lett a végeredmény 38:31. Ezen a hazai tétmérkőzésen mutatkozott be végre Lékai Máté.
  • A legnagyobb arányú győzelmet is hazai pályán érte el a csapatunk, a SEHA Ligában a horvát Nexe elleni derbin sikerült pontosan kétszer annyit gól lőni, mint kapni. A szeptember 16-i mérkőzésen a döntő pillanat a második félidő eleje volt, a horvát ezüst érmes 7:1-es pofonba szaladt bele ekkor, ezzel végképp eldöntve a mérkőzés kimenetelét.
  • A Csapatunk összesen három vereséggel zárta a szezont, melyből kettő zárult hét gólos vereséggel. Előbb a Bajnokok Ligájában idegenben, a Löwen elleni csoportkörben, majd a tavaszi szezonban sikerült a Vardar Skopje ellen a SEHA Liga alapszakaszában – szintén idegenben – egy ugyanekkora pofonba beleszaladni.
  • A legtöbb kiállítást – magasan – az örökrangadó utolsó összecsapásán, a a Szeged elleni bajnoki döntő második mérkőzésén ítélték meg a bírók a Veszprém ellenében. A Szegeddel akkor találkoztunk már hatodik alkalommal és mivel közel volt a Bajnokok Ligája négyesdöntője, ezért Nagy Lászlóék nem akartak következő mérkőzést.
  • A legtöbb kiharcolt hetest a Vojvodina elleni, első SEHA Liga mérkőzésünkön esett meg. A tíz hetesből összesen kilencet sikerült értékesíteni, ami szintén a legek közé emeli azt a mérkőzést. A sikeres és rontott hetesek mind-mind egy névhez kapcsolódnak, Momir Ilic állt mindannyiszor a hetes vonalára.
  • Értelemszerűen a szezonban leginkább várt mérkőzés iránt volt a legnagyobb érdeklődés. A Lanxess Arénában megrendezésre került BL Final4 teltházas volt.

Az ötvenegy mérkőzés nem kevés, de sajnos arról nincs információm, hogy melyik szezon tartja ebben a tekintetben a rekordot. Az ötvenegy összecsapásból negyvenhét győzelmet, egy döntetlent és három vereséget gyűjtött be a Carlos Ortega alakulat. Ez azt jelenti, hogy a Csapatunk a mérkőzéseinek a 92,2%-t megnyerte és csupán a 5,9%-n jött le vereséggel a pályáról. Mindközül természetesen a Barcelona elleni Bajnokok Ligája döntő a legfájóbb, ahol öt góllal múlt felül bennünket a katalán csapat. A következőkben nézzük meg, hogy milyen teljesítményt nyújtott a Csapat az egyes bajnokságokban.


Az MKB-MVM Veszprém KC csapata összesen 1578 gólt dobott, az ellenfeleik csak 1237-szer tudták ugyanezt megtenni, ami +341-es gólkülönbséget jelent. Ha a gólkülönbségünket elosztjuk az összes mérkőzéssel, akkor +6,7-es mérkőzésenkénti gólelőny jön ki. Ha összeszámoljuk, hogy mennyi mérkőzésünk zárult ennél nagyobb vagy kisebb különbséggel akkor azt látjuk, hogy 21 alkalommal nagyobb, 30 alkalommal pedig kisebb gólkülönbséggel jött le a Csapat a pályáról. A Veszprém lőtt góljait az összes összecsapásra átlagolva 30,9-es mérkőzésenkénti átlagot kapunk. Ha ilyen szempontból nézzük meg a Csapat teljesítményét, akkor azt láthatjuk, hogy ennél több gólt 31 alkalommal, míg ennél kevesebbet 20 alkalommal tudtak lőni a játékosaink.

1237 kapott gól 51 összecsapáson 24,3 gólt jelent mérkőzésenként. Ha az előzőekben leírtakhoz hasonlóan járunk el, akkor igen érdekes eredményre jutunk, a Veszprém eredményének tükörképe jelenik meg az ellenfeleinknél. Az átlagos gólmennyiséget 30 alkalommal nem tudták meglőni az ellenfeleink, míg 21 alkalommal sikerült azt felülmúlniuk.

Ha a SEHA Ligát, a Bajnokok Ligáját és a Magyar Bajnokságot – továbbiakban 3 top bajnokság – külön megnézzük a lőtt és kapott gólok arányára, akkor kiderül, hogy a legnehezebb dolga a BL-ben volt a Csapatnak (1,13), míg az SL (1,37) és az MB (1,35) közel azonos kihívás elé állította a bakonyiakat.


A hetesek mérkőzéseket is eldönthetnek akár. Ezerszer hallottuk és tapasztaltuk is ezt már az elmúlt években. Nem is kell nagyon messze mennünk, a Kiel elleni Bajnokok Ligája Final4 elődöntőben sokáig bosszankodtunk azért, mert rendre kihagyták játékosaink a heteseket, pedig ha azokat belőtték volna, akkor már sokkal korábban megnyugtató előnybe kerültek volna. Most nézzük meg, hogyan is sikerült a hetesek tekintetében zárnia a szezont az MKB-MVM Veszprém KC csapatának.

A Csapatunk számára összesen 197 alkalommal ítéltek meg hét méteres büntetőt a bírók. A 197-ből 157 esetben gond nélkül sikerült is ezt értékesíteni, csupán 40 alkalommal csúszott hiba a gépezetbe, ez 79,7%-os büntetőzést jelent a Veszprém részéről. Ezen átlag alatt csupán két bajnokságban szerepelt a Csapatunk, a SEHA Ligában és a Magyar Kupában nem tudott ennél jobban teljesíteni. A bejegyzés elején feltüntetett legeket összefoglaló statisztikába nem tértünk ki rá külön, de a legtöbb hetest a Vardar Skopje elleni SEHA Liga mérkőzésen hagyta ki a Csapat idegenben, akkor a megítélt nyolcból csak négyet sikerült belőni. A legtöbb értékesített hetes rovatát is egy SEHA Ligás mérkőzés vezeti, a Vojvodina elleni bemutatkozó mérkőzésünkön a megítélt 10 hetesből kilencet sikerült a kapuba juttatni.

A hetesek kiharcolásának, de leginkább azok értékesítésének fontosságát a Csapatnak szerencsére nem a saját bőrén tapasztalva kellett megtapasztalnia. Ellenfeleink összességében több büntetőt harcoltak ki, mint mi, de a két kiváló kapusunknak köszönhetően az értékesítést figyelembe véve előnybe kerültünk hozzájuk képest.

Az ellenfeleink számára sokkal nagyobb falat bevenni egy büntetőből a mi kapunkat, mint nekünk az övükét. A sporik összesen 203 alkalommal ítéltek hetest ellenünk – ebben lényegében azonos a statisztikai mutatónk -, de csak 141 esetben került a labda a veszprémi kapuba, 62-szer vagy a kapusaink egyike védett vagy mellé ment a labda, ami egészen pontosan 69,5%-os büntetőzést jelent. Mint a következőkben látszik nem elég megszerezni azt a fránya hetest, értékesíteni is kell azt.

Aki leginkább megízlelte azt, hogy milyen nehéz is hetest belőni, az a Borac BanjaLuka csapata volt. A Veszprémben lejátszott összecsapáson hatszor ítéltek meg számukra büntetőt, de csak összesen egyszer sikerült betalálniuk, a kapura tartó hetesek 83,3% védve volt.


Egyetérthetünk azzal, hogy egy két perces kiállítás mindig rosszkor jön ha a Veszprémről van szó, de mindig jókor, ha az ellenfélről. Az őszi szezonunkat összefoglaló írásunk első részében mind a SEHA Ligában és mind a Bajnokok Ligájában ezen statisztikai mutatóban csaknem döntetlen volt az állás a Veszprém és az ellenfelei között. A szezon végére azonban csúnya fordulatot vett a történet és mind az öt általunk érdekelt bajnokságban ha nem is toronymagasan, de vezetjük ezen statisztikai rovatot.

A Csapatunk ellen összesen 212 alkalommal fújtak két perces kiállítást a bírók, míg ugyanezt 167 alkalommal tették meg az ellenfeleinkkel szemben. A kiállítások terén két kirívó mérkőzést kell megemlítenünk, ami érdekes módon egy és ugyanaz ellenfélhez kapcsolódik. Nehéz lesz kitalálni, a magyar bírók által fújt két Szeged elleni meccsről van szó. A legelső a szezon első tétmeccse is volt, a SzuperKupában sikerült 7:0-s kiállítási arányt összehozni, míg a bajnoki döntő második mérkőzésén sikerült egy elképesztő, tizenegy veszprémi kiállítást összefújnia a két sporttársnak.

Érdekes látni azt, hogy a Bajnokok Ligájában hiába játszottunk kevesebb mérkőzést, mint a SEHA Ligában, de mégis, arányaiban megegyező mennyiségű kiállítást kaptunk az ellenfeleinkkel együtt. Azonban mindez kevés volt ahhoz, hogy a Bajnokok Ligáját kivéve minden sorozatot megnyerjen az MKB-MVM Veszprém KC csapata…


Az utolsó statisztikai adatot csupán az érdekessége miatt látjuk érdemesnek a megmutatásra.

Csapatunk mérkőzéseire összesen 220015 néző volt kíváncsi. A Bajnokok Ligája négyesdöntője igaz torzítja ezt az adatot, hiszen a húszezres Lanxess Arénában nem biztos, hogy valóban mindenkit érdekelt is a Kiel majd a Barcelona elleni mérkőzésünk (a két mérkőzést összesen 39250 néző tekintette meg hivatalosan). A hivatalos adatok alapján az átlagnézőszám 4314 fő mérkőzésenként. Adott bajnokságon belül, minden mérkőzést figyelembe véve a nézőszámok így alakulnak, ha külön bontjuk őket Veszprémben és idegenben lejátszottakra.


Aki részletesebb statisztikai adatokra kíváncsi az egyes bajnokságokra vetítve, annak vagy várnia kell a következő szezon elejéig vagy saját maga néz utána nekik az Adatbankunknak segítségével. Még nagyon hosszasan lehetne írni a Csapat össz teljesítményével kapcsolatban, de az már nagyon tömény lenne mindenki számára, így csak amolyan kivonatosan mutattuk meg az MKB-MVM Veszprém KC 2014/15-ös szezonját.

Fontosabbnak és ésszerűbbnek tartjuk azt, ha a Csapat játékosainak teljesítményét vesszük jobban górcső alá. Erre a következő részben lesz módunk, ahogy azt tettük az őszi szezonunkat összefoglaló írásunkban is.

You may also like...