• Egyéb kategória

A legsikeresebb szezonunk, 2. rész

Nyáron csaknem az összes csapatsport szünetel, a játékosok a megérdemelt pihenőjüket töltik, a légiósok hazautaznak és a válogatott kerettagok mindemellett eleget tesznek kötelezettségeiknek. A kézilabda berkein belül általában – mert ugye vannak kivételek – az EHF Bajnokok Ligája döntője az utolsó és egyben a legnagyobb esemény is. Az idei évben nem csak, hogy az utolsó eseményig is eljutott a Csapatunk, de mindemellett megnyerte a SzuperKupát, a Magyar Kupát, a SEHA Ligát és a Magyar Bajnokságot is. Mindezek tekintetében jogosan állíthatjuk azt, hogy a 2014/2015-ös szezon volt a veszprémi kézilabdázás 38 évének legsikeresebb éve.

Az idei szezontól kezdve a korábbiaknál kicsit mélyrehatóbban kezdtük el figyelni és vizsgálni a csapat és a játékosok teljesítményét. Ennek köszönhetően indult el a weboldalunkon az Adatbank, melyben bajnokságokra és játékosokra lebontva, lehetőség nyílik a szurkolóknak arra, hogy tájékozódjanak kedvenceink eredményeikről.

A Csapatunknak tehát öt fronton kellett helyt állnia, és mindezekből négyben a végső győzelemig is eljutott. Carlos Ortega fiai összesen 51 mérkőzést vívtak meg és ezen félszáz összecsapás adatait gyűjtöttük Nektek össze és az Adatbankunknak köszönhetően. Ezen statisztikai rovatunk adatait tekintjük most át, a játékosok teljesítményét pedig három nagyobb csoportra bontva nézzük meg. Legelőször a lőtt gólokra térünk ki, majd ezt követően a heteseket vesszük át és végül a kiosztott büntetések számát tárom elétek, játékosonként. Mindezek után pedig egy összesített táblázat vár Titeket, melyben a játékosaink általunk mért/számolt összes statisztikai adatát megtaláljátok.


Azonban mielőtt belekezdenénk, a szokottaknak megfelelően nézzük meg a “legeket” az egyes mutatókban.

  • A legtöbb  lőtt gól kategóriában toronymagasan nyert Momir Ilic, aki már az őszi összefoglalónkban is vezette ezen mutatót. Érdekesség, hogyha csak az akciógólokat nézzük, akkor is a Csapat legjobbja a szerb származású játékos, akit már nem Cristian Zeitz követ, mint ősszel, hanem Renato Sulic. Ilic legeredményesebb mérkőzése a Szeged elleni bajnoki döntő második mérkőzése volt, a Tisza-parti városban ugyanis a Csapat harmincegy góljából tizenötöt jegyez.
  • A legtöbb hetest kiharcoló játékosunk az “újonc” Andreas Nilsson lett, de őt is szorosan követi ebben a mutatóban Renato Sulic. A svéd favágó leginkább a SEHA Ligában volt elemében, ott ugyanis összesen tizenhat büntetőt harcolt ki a húsz mérkőzés alatt.
  • A legtöbb hetest a legbiztosabb kezű Momir Ilic értékesítette. Toronymagasan vezet ebben, őt Gasper Marguc követi, akinél csaknem kétszer több hetest lőtt az ellenfelek kapujába. Momo ilyen szempontból legjobban sikerült mérkőzése az első tét meccs volt, ugyanis a Vojvodina elleni SEHA Liga találkozón a megítélt tízből kilencet lőtt be, csupán egyet rontott.
  • És aki a legtöbbször áll a hetes vonalára, az is hibázhat a legtöbbször. A szerb klasszis tizenkilenc alkalommal nem talált be az ellenfél kapujába büntetőből, de ezzel éppen csak megelőzi Gasper Margucot.
  • A védelem tengelyében helyet foglaló Schuch Timuzsin kapta nem meglepő módon a legtöbb sárga lapos figyelmeztetést. Egészen a szezon végéig szoros meccset vívott ebben a mutatóban Mirsad Terziccel, aki csak egy sárga lappal maradt el végül a döntetlentől.
  • Kétperces büntetések terén sem történt változás, itt is az őszi első, Schuch Timuzsin van a tabella élén. Ebben a kategóriában már magabiztosabb az előnye a magyar játékosnak, ugyanis a bosnyák Mirsad Terzicet kilenccel kevesebbszer küldték le a bírók a pályáról.
  • A piros lapok tekintetében is a magyar játékos vezet, ugyanis egy alkalommal a SEHA Liga Final4 elődöntőjében és egy alkalommal pedig idegenben, a Montpellier elleni BL csoportmérkőzésen gyűlt össze a három, kétperces kiállítása.
  • Ősszel még nem volt a kizárások rubrikában senki neve sem, de a Zágráb elleni, idegenben megvívott SEHA Liga alapszakasz mérkőzés óta van. Cristian Zeitz az egyetlen játékosunk, akit súlyos szabálytalanságért azonnal kiállítottak a bírók.

A legtöbb labdajátékot gólokra játsszák, ez alól sem kivétel a kézilabda. Egy csapata legfontosabb mutatója a gólkülönbség, azaz, hogy mennyivel tudott több vagy éppenséggel kevesebb gólt lőni, mint kapni. Mint azt már korábbi cikkünkben írtuk, a Veszprém idei mutatója ezen a téren 1578:1237, azaz +341 a gólkülönbségünk a lejátszott 51 mérkőzés alatt. Az 1578 gólból 18 játékos vette ki a részét, a pályára lépők közül egyedül Mikler Roland és Schmid Péter nem tudott hozzátenni ezen a téren. A következőkben mélyedjünk bele az első és legnagyobb csoportba, vegyük át, hogy a játékosaink hogyan muzsikáltak a gólok tekintetében.

Az őszi menetelést összefoglaló írásunk után az első helyet tekintve semmi sem változott a szezon végére. A szerb származású Momir Ilic toronymagasan nyerte a góllövő versenyt a Csapaton belül, de mindezek mellett a Bajnokok Ligája gólkirálya is lett. Momo a Szuper Kupán kívül minden bajnokságban az élen végzett a Csapaton belül, így nem meglepő a hatalmas fölénye. Az utána követő helyeken nagy mozgás volt őszhöz képest. Az akkor második Cristian Zeitz az ötödik helyre csúszott vissza, helyére az újonc Gasper Marguc ugrott, akit szorosan követ Renato Sulic. A negyedik helyre az őszi hetedik helyről nagyot hajrázó Nagy László került fel.

Kicsit egyenlítsünk az erőviszonyokon és nézzük meg mi lenne, ha csak az akciógólokat vennénk figyelembe és eszerint készülne a góllövő lista.

Százhetvenegy góllal ugyan még ebben az összesítésben vezet Momir Ilic, de előnye semmivé foszlott. Három találattal lemaradva Renato Sulic követi, majd egy nagyobb, harminckét gólos különbséggel Nagy László fér még fel a képzeletbeli dobogóra. Az első újonc ezen a listán Cristian Zeitz 130 góllal, akit a két másik újonc, Gasper Marguc (124) és Andreas Nilsson követ, akivel holtversenyben Cristian Ugalde áll a hatodik helyen 106-106 találattal.

Ahogy azt már az előzőekben láttuk a gólok viszonylatában nem volt ellenfele Momir Ilicnek és az egy mérkőzésen lőtt legtöbb gól esetében is a szerb vezeti a statisztikát. A kiváló balátlövő a Szeged elleni bajnoki döntő második mérkőzésén szerezte a rekordot jelentő tizenöt találatot, ráadásul az első félidőben ebből kilencet szerzett, ami szintén rekord a Csapaton belüli csatározásban. A második helyen a német, Cristian Zeitz végzett, aki szintén a Szeged ellenében volt igencsak elemében, de a szerb átlövővel ellentétben az alapszakasz hazai mérkőzésén lőtte meg a személyes rekordját, az első félidőben mindebből nyolcat sikerült a szegediek kapujába varázsolnia. Sorban őket négy játékosunk is követi, mindannyiuk kilenc lőtt góllal állhatnak a dobogó harmadik fokára.

Azzal már teljes mértékben tisztában vagyunk, hogy melyik játékosunk mennyi góllal járult hozzá a közös sikerekhez. A lőtt gólok statisztikáján belül mindenhol Momir Ilic neve van az első helyen és így lesz ez a következőben is, melyben megnézzük, hogy az 1578 lőtt gólból, ki mekkora százalékban vette ki a részét.

A korábbiakban körbejártuk már ezt a területet, így újabb dolgot nem tudok hozzáfűzni. Egy megjegyzést azért írnék, két játékosunkat nem tudtuk külön megjeleníteni a diagramban, ugyanis Mirko Alilovic két gólja és Fekete Dávid egy találata olyan kis százalékban járultak hozzá a végső sikerekhez, hogy megjeleníteni sem lehet azt.


Momir Ilic példájából jól látszik, hogy mennyire fontos a hetesek kiharcolásán kívül az, hogy azokat az adott játékos értékesítse is. A következőkben megnézzük, hogy mely játékosainknak volt köze eddig hetesekhez, kik harcoltak ki és értékesítettek vagy éppenséggel rontottak el egy-egy büntetőt

A Csapat tagjai összesen 197 db hetest harcoltak ki a lejátszott 51 mérkőzés alatt. A legtöbbet – csakúgy mint ősszel – Andreas Nilssonnak sikerült összehoznia, de csak két kibrusztolt büntetővel van tőle lemaradva poszttársa, posztriválisa, Renato Sulic. Ők ketten, együtt szerezték az összes hetes csaknem felét, 44,7% fűződik a nevükhöz. Itt fontos még megjegyezni azt is, hogy a felnőtt Csapat játékosai közül, a két kapust értelemszerűen kivéve egyedül Iman Jamali nem harcolt ki egyetlen egy büntetőt sem, minden más játékosunknak legalább egyet sikerült összehoznia. Ezt a “rengeteg” büntetőt ezek után mondhatjuk, hogy a Csapat maga hozta össze, viszont az értékesítésükben már csak a legbiztosabb kezű játékosok vehettek részt. Ez az öt játékos sorrendben Momir Ilic, Gasper Marguc, Carlos Ruesga, Iváncsik Gergő és Mirsad Terzic voltak. Azt már tudjuk korábbról ugye, hogy Momo lőtte a legtöbbet, és egyben Ő is hibázta el a legtöbbet, de százalékos arányban még nála is volt jobb és rosszabb is:

 


Az eddig látottak alapján szerintetek van olyan statisztikai mutató, amiben nem a szerb balátlövő vezet? Nemcsak, hogy nem vezet, de még a dobogóra sem fér fel a különböző kiállítások terén Momo. Úgy látszik ez is az egyik titka annak, hogy a Csapat legnagyobb gólzsákja lett.

Azon azonban már meg sem lepődik az ember, hogy amely bajnokságban pályára lépett idén a Csapat, ott bizony több két perces kiállítással volt sújtva, mint az ellenfeleink. A közvetítéseket nézve sokszor hördült fel egy-egy szurkoló és ordított, hogy “Ezért kiállítani? Te hü**e vagy!”. Azt idei szezon elejéhez képest nagyot fordult a világ, ugyanis akkor még voltak olyan bajnokságok, ahol az ellenfeleink vezettek ezen mutatókban, de a szezon végét mindenhol magabiztos vezetéssel zártuk. Az őszhöz képest nincs változás a két legszabálytalanabb játékost illetően, sőt, még a sorrend is maradt köztük. A védelem oszlopos tagjaként Schuch Timuzsint büntették a legtöbbször a játékvezetők mind a sárga lapok, mind a két percesek tekintetében. Ha nem ismerném a statisztika ezen mutatóját, akkor váltig állítanám, hogy Renato Sulic volt a legszabálytalanabb a Csapatban, de lehet csak azért, mert egy-egy kommentárral közvetített mérkőzésen leginkább az ő játékára vannak a szakértők kiélezve és jobban szemet szúr nekik ha a kispadra ültetik. Mirsad Terzic második helye mögé Cristian Zeitz zárkózott fel, aki a Csapat egyetlen olyan játékosa az idei szezonban, aki a négy lehetséges büntetés közül mind a négyből szerzett legalább egyet. A német az egyetlen, akit a mérkőzésről való kizárással jutalmaztak – a Zagreb elleni, idegenbeli alapszakasz mérkőzésen -, ami ugye a pályán kapható legsúlyosabb büntetésnek számít, melyet egy fegyelmi eljárás is követ.

Számomra a legfurcsább a kiállítások terén az, hogy a négy legtöbbet szabálytalankodó és emiatt kispadra kényszerülő játékos közül kettő szerepel egy másik lista szintén első négy játékosa között és ez pedig a lőtt akciógóloké. Renato Sulic és Cristian Zeitz számára sok alkalommal mutatták a bírók egyszerre a mutató és hüvelykujjukat, de ennek ellenére ott vannak a legjobbak között.


A sok-sok külön boncolgatott statisztika után igazán nehéz lehet dönteni a szurkolónak, hogy kit válasszon meg a Csapat 2014/15-ös szezon legjobbjának. Hogy kicsit segítsünk a rengeteg szám között eligazodni, összesítettük egyetlen táblázatba a játékosaink, nálunk vezetett statisztikai adatait és külön, kékkel kiemeltük az egyes mutatókban a rekordokat.

Mindezek után nagyon nehéz megmondani, hogy ki is volt az a játékos, aki a Csapat legjobbja, a Csapat MVP-je címet érdemli meg. A kapusok teljesítményét nagyon nehéz mérni, de nem árulok zsákbamacskát, ha azt mondom, hogy Mikler Roland teljesítménye volt jobb az egész évet figyelembe véve.


Számomra két név van a kalapban az MVP címért, Momir Ilic és Renato Sulic az egyértelmű befutók. A szerb balátlövő egyértelműen a Csapat legjobbja volt a gólok tekintetében, és mivel a posztján nem volt az idei évben hozzá hasonló szintet képviselő játékerő, ezért viszonylag sok időt kellett a pályán töltenie mind támadásban, mind védekezésben is. A horvát beállós az idei évben egy riválist kapott Andreas Nilsson személyében, és a fiatal svéd kimondottan is túl akarta szárnyalni poszttársát. A kiharcolt hetesek tekintetében ez sikerült is neki, ámde összességében a szurkolók kedvence volt eredményesebb.
Ilic gólkirály lett a Csapaton belül, de ezt a képet borzasztóan árnyalja az, hogy a szerb rengeteg hetest lőhetett, míg a horvát csapattársa egyet sem. Az akciógólok tekintetében három góllal maradt csak el Renato Sulic és ha Ilicre azt mondtuk, hogy fontos ember a védekezésben is, akkor ez Sulicra hatványozottan igaz.

Mindent egybevetve választásunk a horvát beállósra esett, az ÉpítőBrigádKFC.hu 2014/15-ös szezon MVP-nek választotta Renato Sulicot az MKB-MVM Veszprém KC csapatában.

Aki pedig még több statisztikai érdekességet szeretne megtudni kedvenc játékosáról, annak ajánlom figyelmébe az Adatbank szolgáltatásunkon belül a Játékosok menüpontot. Figyeljétek facebook oldalunkat is, mert a holtszezon alatt infografikákkal hasonlítjuk össze a játékosainkat egymással.

You may also like...